Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Κεραμεικού 26 & Κολωνού 23 Αθήνα


Λεπτομέρεια οροφής
Φωτογραφία :  Νίκος Κιούσης
Λεπτομέρεια οροφής
Φωτογραφία :  Νίκος Κιούσης

Διεύθυνση : Κεραμεικού 26 & Κολωνού 23 Αθήνα

Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό

Περιγραφή :
Είναι γωνιακό κτίριο με υπόγειο, ισόγειο όροφο και δώμα και αποτελεί μέρος ενός συνόλου νεοκλασικών και λαϊκών κτιρίων που βρίσκονται στην περιοχή. Έχει χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα στις λεπτομέρειές του στοιχεία όψεων, όπως διαμορφωμένα συμμετρικά ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα) με γείσα, αετωματικό υπέρθυρο στην κεντρική είσοδο, μπαλκόνια με γλυπτά φουρούσια, μαρμάρινο δάπεδο και σιδερένια καλοδουλεμένα κιγκλιδώματα, ψευδοπαραστάδες που είναι σαν να στηρίζουν επιστύλιο και το γείσο της στέγης, γεισίποδες, οδοντωτές ταινίες κλπ.
Το υπερυψωμένο ισόγειο, χωρίζεται από τον όροφο με απλή ταινία που διατρέχει το μήκος των όψεων. Η όλη διακόσμηση του κτιρίου ολοκληρώνεται με τις εσωτερικές ζωγραφιστές οροφές.

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Αποτελεί αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της εποχής του, και σημαντικό στοιχείο της πολεοδομικής εξέλιξης του χώρου και της μελέτης της αρχιτεκτονικής στον συγκεκριμένο αυτό χώρο.
Το 2004 έγινε αποκατάσταση του κτιρίου. Η ομάδα μελέτης αποτελούνταν από τους αρχιτέκτονες Νίκο Κιούση και Μαίρη Βογιατζή.
Στο ακίνητο έχει εκδοθεί τίτλος Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης με το
ΦΕΚ 504/Δ/14-07-1988

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεώτερο μνημείο με την απόφαση


Πηγές 


Παρατηρήσεις :  Στο δ/γμα λανθασμένα αναφέρεται Κεραμεικού 23 & Κολωνού 26



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου