Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Kονάκι της Πατουλιάς (ή Zουρνατζή), Πατουλιά Τρικάλων

Γενική άποψη
Πηγή :  http://tovaltino.blogspot.com

Γενική άποψη
Πηγή :  http://7gym-laris.lar.sch.gr

Γενική άποψη
Πηγή :  http://7gym-laris.lar.sch.gr

 
Διεύθυνση :  Πατουλιά Τρικάλων
 
Επωνυμία :  Kονάκι της Πατουλιάς (ή Zουρνατζή)
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Πυργόσπιτο
 
Χρόνος Κατασκευής :  1903
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για ένα διώροφο πέτρινο αρχοντικό. Αποτελεί ένα από τα αξιολογότερα και αντιπροσωπευτικότερα δείγματα παραδοσιακού πυργόσπιτου του Θεσσαλικού κάμπου. Κτίστηκε μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας (1903) και αποτελείται από δύο κτίρια, την κυρίως κατοικία και το βοηθητικό κτίριο των αποθηκών και του σταύλου.
Το κυρίως κτίριο είναι διώροφο, λιθόκτιστο, κεραμοσκέπαστο με ορθογωνική κάτοψη στο ισόγειο και χαγιάτι στον όροφο που στηρίζεται σε τρεις λιθόκτιστους πεσσούς. Στη βόρεια πλευρά του κτιρίου υπάρχει πύργος, στοιχείο απαραίτητο για τον έλεγχο της γύρω περιοχής και την ασφάλεια των κατοίκων. Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι καλοδουλεμένες εξωτερικές επιφάνειες του κτιρίου, οι επιμελημένα κατασκευασμένες γωνίες του, τα πλαίσια των ανοιγμάτων, το γείσο κάτω από τη στέγη και άλλα.
Το δεύτερο κτίριο είναι κατασκευασμένο με την ίδια τεχνική. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιβλητική λιθόκτιστη σκάλα στην πρόσοψη.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Το κονάκι Zουρνατζή αποτελεί μαρτυρία της κοινωνικής οργάνωσης της Θεσσαλίας στις αρχές του αιώνα.
Στο κονάκι αυτό γυρίστηκε το 1966 ένα μεγάλο μέρος της ταινίας «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο». Μια ταινία σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη, σε σενάριο Nίκου Φώσκολου, σε παραγωγή Φίνος Φιλμ, Δαμασκηνός-Mιχαηλίδης. Η ταινία προτάθηκε για όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου