Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Αρχοντικό Κουρτίδη (Μουσείο μετάξης), Ελ. Βενιζέλου 73, Σουφλί Έβρου

Η κατοικία
Γενική άποψη από http://www.ktirio.gr

Το κουκουλόσπιτο
Γενική άποψη από street View (2011)

Διεύθυνση : Ελ. Βενιζέλου 73, Σουφλί Έβρου 

Επωνυμία : Αρχοντικό Κουρτίδη (Μουσείο μετάξης) 

Αρχιτεκτονική τάση : Τοπική αρχιτεκτονική 

Χρόνος Κατασκευής : αρχές 19ου αιώνα 

Περιγραφή : 
Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής. 
Το αρχοντικό παρουσιάζει όλα τα τυπικά αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά των αστικών παραδοσιακών "αρχοντόσπιτων". 
Αποτελείται από δυο κτήρια: 
• το παλαιό αρχοντικό Κουρτίδη και 
• το διώροφο "κουκουλόσπιτο". 
Το παλαιό αρχοντικό (αρχική κατοικία της οικογένειας) είναι κατασκευή του πρώιμου 19ου αιώνα και αποτελείται από ξύλινο σκελετό και σαχνισί που προβάλλει στο δρόμο. 
Το "κουκουλόσπιτο" είχε κατασκευαστεί στις αρχές του 20ου αιώνα και το ισόγειό του χρησίμευσε για τη μεταξουργία, ενώ στον όροφο λειτούργησε ως μεταγενέστερη κατοικία της οικογένειας. Στο επίπεδο αυτό διατηρείται η παραδοσιακή διαρρύθμιση δωματίων παράλληλα σε μια κεντρική σάλα. 
Το "κουκουλόσπιτο" είναι μεικτής κατασκευής, με τοιχοποιίες από λιθοδομή (χειροποίητες συμπαγείς οπτοπλίνθους) αλλά και ξυλόπηκτες οπτοπλινθοδομές, ξύλινο πάτωμα και στέγη. 
Τα κτήρια συνδέονται μέσω ημιυπαίθριας εισόδου και διατάσσονται γύρω από μια εσωτερική αυλή, που χρησιμεύει στη "φιλοξενία" των υπαίθριων εκδηλώσεων του μουσείου. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Κατασκευάστηκε από το γιατρό, λόγιο και πολιτικό Κωνσταντίνο Κουρτίδη και δωρήθηκε από την κόρη του, Μαρία Κουρτίδη - Πάστρα, προκειμένου να μετατραπεί σε μουσείο μετάξης. 
Στο μουσείο παρουσιάζονται όλες οι φάσεις και τα στάδια από την προβιομηχανική διαδικασία εκτροφής των μεταξοσκωλήκων (σηροτροφία) έως την επεξεργασία του μεταξιού (μεταξουργία), μέσα στο κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο που ανέδειξε την περιοχή ως σημαντικό μεταξοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας (τέλη 19ου - μέσα 20ου αιώνα). 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου