Λεπτομέρεια
όψης
|
Το κλειδί με τα αρχικά του ιδιοκτήτη
|
Σχέδιο
όψης
|
Διεύθυνση : Τσιμισκή 22, Θεσσαλονίκη
Επωνυμία : στοά Πελοσώφ παλιό Ταχυδρομείο
Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό
Χρόνος Κατασκευής : 1924
Αρχιτέκτονας : Ξενοφών Παιονίδης
Περιγραφή :
Αποτελεί ένα από τα αξιόλογα κτίρια που έχουν απομείνει στην πυρίκαυστη ζώνη της Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επί μέρους μορφολογικά στοιχεία του κτηρίου όπως είναι οι περίτεχνες σιδεριές των μπαλκονιών, η σιδερένια πόρτα της κεντρικής εισόδου με την ημικυκλική διαμόρφωση του ανωφλίου, τα στηθαία της εσωτερικής διώροφης στοάς κλπ.
Αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους. Ως αντιπροσωπευτικό κτίσμα εμπορικής στοάς, χαρακτηρίζεται από περίκεντρη οργάνωση γύρω από αίθριο που στεγάζεται με υαλωτή δίρριχτη στέγη. Περιμετρικά του αίθριου, οργανώνονται οι χώροι γραφείων και καταστημάτων της στοάς. Οι εσωτερικοί εξώστες/διάδρομοι είναι φωτεινοί και με θέα στο εσωτερικό της στοάς. Ένα ακόμη ιδιαίτερο στοιχείο που διατηρείται είναι ο ανεμοφράχτης που προστέθηκε στο τελείωμα της στοάς εισόδου. Το κτίριο λειτουργεί ως ενιαίο σύνολο με το διπλανό του, καθώς συνδέονται και εσωτερικά. Η όψη του είναι πλούσια διακοσμημένη, με μπαρόκ μενταγιόν, άνθη και φυτικά στοιχεία και ανήκει στον όψιμο νεοκλασικισμό. Τα πλαίσια των παραθύρων διαφοροποιούνται ανά όροφο, ακριβώς για να τονίσουν την διαφορά του ορόφου. Ορατός είναι ο διαχωρισμός σε βάση-κορμό-στέψη που παρατηρείται στα περισσότερα νεοκλασικά κτίρια. Ο άξονας της εισόδου υπερτονίζεται με ελαφρά προβολή του. Το μαρμάρινο πορτίκο και ο φεγγίτης του ανωφλιού, εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερη προβολή στην κύρια είσοδο. Στο κλειδί πάνω από την πόρτα βλέπουμε ακόμα τα αρχικά του ιδιοκτήτη A P, Avram Pelosov. Εκπληκτική υπήρξε η στέψη του κτιρίου της οποίας όμως μικρό μέρος διασώζεται σήμερα, αφού το πιο περίτεχνο κομμάτι χάθηκε στον σεισμό του 1978. Στο σημείο που δεν κατέρρευσε με τον σεισμό, ήταν ορατή η ημερομηνία κατασκευής του κτιρίου, δυστυχώς όμως δεν έγινε σωστή αποκατάσταση και άλλη μια λεπτομέρεια χάθηκε για πάντα.
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Είναι δείγμα αρχιτεκτονικής του όψιμου νεοκλασικισμού.
Αρχικοί ιδιοκτήτες ήταν οι Αβραάμ Πελοσώφ, Χαΐμ Ισαάκ Ρούσσο και Αλμπέρτος Αμαρίλιο, συνέταιροι στο εμπόριο αποικιακών και ξυλείας.
Η στοά Πελοσώφ, γνωστή ως Παλιό Ταχυδρομείο κτίστηκε το 1924 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη, που έχει αφήσει πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας κατατέθηκε στις 19 Μαΐου 1922. Ο σχεδιασμός της και η αρχική της χρήση ήταν αυτή της εμπορικής στοάς. Το 1927 στεγάστηκε στο κτίριο η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων.. Το 1941 το κτίριο βομβαρδίστηκε και υπέστη ζημιές. Μετά τον πόλεμο επιδιορθώθηκε, στέγασε για κάποιο διάστημα τα Ινδικά στρατεύματα και αργότερα (1951) επαναλειτούργησε σαν ταχυδρομείο, μέχρι το 1978 οπότε και υπέστη ζημιές από τον μεγάλο σεισμό. Παρέμεινε άδειο, με εξαίρεση κάποια καταστήματα στο ισόγειο, μέχρι το 2014 οπότε και ενοικιάστηκε από γνωστή πολυεθνική εταιρεία ένδυσης, ανακαινίστηκε και απέκτησε και πάλι ζωή.
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/ 02-11-1983 ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου