Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Κόκκινο σχολείο, Μεταμορφώσεως 1 & Περικλέους, Καλλιθέα Αττικής

Μετά την αποκατάσταση
Πηγή :  http://www.reporterkallitheas.gr

Φωτογραφία (1993) από http://estia.minenv.gr/

Διεύθυνση : Μεταμορφώσεως 1 & Περικλέους, Καλλιθέα Αττικής 

Επωνυμία : Κόκκινο σχολείο 

Χρόνος Κατασκευής : 1924 

Αρχιτέκτονας : Αριστομένης Βάλβης 

Περιγραφή : 
Ιδιαίτερα αξιόλογο δείγμα κτιρίου του νεοεμπειρισμού. Κύρια χαρακτηριστικά η απλοποίηση και γεωμετρικοποίηση του διακόσμου των όψεων. Σαφής διαχωρισμός των όψεων σε ζώνες. Διαφοροποίηση των υλικών και ανοιγμάτων. Στην υψηλότερη ζώνη επικρατούν τοξωτά ημικυκλικά ανοίγματα με διακοσμητικούς φεγγίτες και διακοσμητικοί (μπαρόκ) κιονίσκοι σε κόγχες ή ανοίγματα. Το γείσο οροφής είναι κεραμοσκέπαστο. Ιδιόμορφο με ανάγλυφη λευκή οδοντωτή ταινία και σχηματίζει αετώματα υπεράνω των ανοιγμάτων. Σταυροειδής κατασκευή στο δώμα που καταλήγει σε ημικυκλικά τόξα κεραμοσκέπαστα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι χρωματικές επιλογές των όψεων. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Κτίστηκε σαν ξενώνας για τη φιλοξενία τυφλών παιδιών απέναντι από το κυρίως κτίριο. Πρόκειται για κτίσμα εντυπωσιακών διαστάσεων και αρχιτεκτονικής, σχεδιασμένο από τον Α. Βάλβη. Αργότερα στεγάστηκε εκεί το 4ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο, από το χρώμα του κτιρίου, έμεινε γνωστό ως κόκκινο σχολείο. 
Με την απόφαση Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 57677α/ 23.12.2011 ΦΕΚ 24/ΑΑΠ/06-02-2012 εγκρίθηκαν εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου με μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλλιθέας και η λειτουργεία του ως ωδείου. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 71390/3694α/26-05-1993 ΦΕΚ 733/Δ/07-07-1993 

Πηγές 

http://estia.minenv.gr/
http://www.reporterkallitheas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου