Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Ι. Δροσοπούλου 50 & Κεφαλληνίας 32, Αθήνα



Διεύθυνση :  Ι. Δροσοπούλου 50 & Κεφαλληνίας 32, Αθήνα

Περιγραφή :
Πρόκειται για γωνιακό τριώροφο κτίσμα με υπερυψωμένο υπόγειο, εποχής μεσοπολέμου με άξονα συμμετρίας την γωνία του κτιρίου. Επιβλητικός όγκος με προεξέχοντα τμήματα στους δύο τελευταίος ορόφους και στις δύο όψεις του προσδίδει πλαστικότητα στην επιφάνεια του κτιρίου. Όλα τα ανοίγματα του υπογείου φέρουν απλές σιδεριές, ίδιου τύπου. Ψευδολιθικές χαράξεις υπάρχουν σ' όλη την επιφάνεια του κτιρίου. Στον α΄ και β΄ όροφο υπάρχουν συμμετρικές προεξοχές με ημιυπαίθριους χώρους του β΄ ορόφου καταλήγει σε καμπύλο προεξέχοντα εξώστη. Σε κάθε προεξοχή στους εκατέρωθεν των ημιϋπαιθρίων χώρων άξονες παρατηρείται ελαφριά προεξέχουσα επιφάνεια με ένα άνοιγμα σε κάθε όροφο. Ενώ ανοίγματα υπάρχουν στις πλαϊνές πλευρές της κάθε προεξοχής.
Ο ημιϋπαίθριος χώρος του α΄ ορόφου χαρακτηρίζεται από τελείωμα καμπύλης μορφής στα πλαϊνά του τμήματα με στηθαίο και κιγκλίδωμα της εποχής του. Αντίστοιχα στηθαίο και κιγκλίδωμα φέρει στον β΄ όροφο.
ΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ Ι. ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΥ: Στο ισόγειο του κτιρίου παρατηρούνται ανοίγματα στους ίδιους κατακόρυφους άξονες αυτού με δύο μικρού πλάτους εξώστες στις άκρες της όψης. Το θύρωμα της εισόδου επιβλητικό, με ιδιαίτερου ενδιαφέροντος μεταλλική πόρτα της εποχής του κτιρίου. Ο αριστερός άξονας του κτιρίου στους δύο επόμενους ορόφους αποτελείται από έναν εξώστη σε κάθε όροφο με ένα άνοιγμα και στηθαίο με κιγκλίδωμα. Στη συνέχεια προβάλλει όγκος διώροφος που τελειώνει πριν την απότμηση του κτιρίου όπως περιγράφεται παραπάνω.
ΟΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ: Η βάση του κτιρίου χαρακτηρίζεται από απλή παράθεση ανοιγμάτων σε κατακόρυφους άξονες με δύο μικρούς στην δεξιά άκρη του κτιρίου προς το όμορο κτίριο. Στους δύο επόμενους ορόφους και στο κέντρο της όψης δημιουργείται η προεξοχή όπως έχει περιγραφεί παραπάνω. Στο δεξιό άξονα της όψης σχηματίζονται δύο εξώστες όμοιοι με αυτούς της όψης επί της Δροσοπουλου και στον αριστερό άξονα υπάρχουν απλά ορθογωνικά ανοίγματα.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  53705α/ 16-12-2004  ΦΕΚ 70/Δ/ 26-01-2005

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου